Nem vicc! Egy hamburger ami lángos is :D

LángosBurger

Hozzávalók (4 hambihoz)

·         fél élesztő

·         1dl víz

·         mokkás kanál cukor

·         500 g liszt

·         fél kígyóuborka

·         2 dl tejföl

·         fehérbors, fokhagyma, petrezselyemzöld

·         400 g darált sertés vagy marhahús (esetleg van vegyesen is, szerintem úgy a legjobb)

·         4 szelet sajt

·         lila hagyma

·         ketchup, erős Pista

·         só, feketebors

·         ruccola ízlés szerint

·         olaj a sütéshez

·         sör ízlés szerint (a főzés mellé)

Kezdjük is a lángos tésztájával. Egy fél kocka élesztőt összemorzsolunk, beletesszük egy nagy bögrébe és ráöntjük a langyos vizet, ezt pedig megszórjuk kristálycukorral. Hagyjuk körülbelül 10-15 perc alatt felfutni az élesztőt. Ezek után a felfutatott élesztőt, egy tálban hozzáöntjük a liszthez. Összekeverjük sok sóval, ha még kellene, langyos vizet és pár csepp olajat öntünk rá, hogy lágy és könnyen kezelhető tésztát kapjunk. A tálat lefedjük, meleg helyre tesszük és kelesztjük a tésztát, ez 1 órát vesz igénybe.  Eközben a kígyóuborkát megmossuk, és apró kockákra vágjuk, hozzákeverjük a tejfölhöz, fehérbors, fokhagyma és petrezselyemzöld is mehet bele. Kész is van az egyik szósz, jöhet az ennél egyszerűbb. A ketchupot összekevered az Erős Pistával és már meg is kaptad a sarki gyros-os „csipos” öntetét. A húst is kezelésbe vesszük. A darált húsból 4 nagy gombócot formálunk, aztán nem vékonyra, de kilapítjuk, mindkét oldalát erősen fűszerezem sóval és borssal, nem kell mást használni, mert nem fasírtot csinálunk. Ez idő alatt megkelt tésztát 8 részre szedjük, gombócokat formázunk belőle, és ezeket is kilapítjuk körülbelül félujjnyi vastagságúra. Lisztezett vágódeszkán (vagy tálcán) 15 percig pihentetem őket. Eközben egy lábasban odateszem az olajat forralni, ebben lesznek majd kisütve a tenyérnyi lángosok. Ne feledkezzünk meg a húsról sem. Forró serpenyőben, pár csepp olajon kisütöm őket, a sertést teljesen át kell sütni, a marhát nem muszáj. Itt forgasd a husikat és mielőtt kész lenne, az utolsó forgatás után egy nagy szelet sajtot tegyél rá, hogy ráolvadjon. Neki is állhatunk a lángos sütéséhez. Forró, de nem túl forró (tehát ne füstöljön) olajban pár perc alatt kisütjük a lángosokat, ezeknek kicsivel kell nagyobbnak lennie, mint a húsoknak. Leitatjuk papírtörlőn, aztán mehet az összeállítás. Az alját megkenjük a tejfölös szósszal, mehet rá a hús, erre mehet pár karika lila hagyma, dobunk rá ruccolát (vagy bármilyen zöld salátának valót) és rárakjuk a kalapot, amit előtte megkentünk a „csipos” szósszal.

Az ételhez mindenkinek csudálatos jó étvágyat kívánok!

Szurplííz!

#zseller

A bejegyzés trackback címe:

https://zsellerfood.blog.hu/api/trackback/id/tr9514602290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.