Sütőtökös rizottó

Még mindig lehet kapni a sütőtököt, ebből egy fél óra alatt finom ebédet vagy vacsorát lehet csinálni, ha nem teszünk bele sonkát akkor még vega is. Szóval hajrá, próbáljátok ki! 

·        1 db sütőtök (kb. 600 g)

·        1 fej vöröshagyma

·        1 ek olívaolaj

·        1 gerezd fokhagyma

·        1 bögre rizottórizs

·        100 ml száraz fehérbor

·        só, bors

·        1 tk majoránna

·        1 csipet sáfrány

·        50 g kemény sajt (parmezán inkább)

·        1 dl tejszín

·        pár levél petrezselyem

·        fél csomag tökmag
víz

 

A sütőtököt ketté vágjuk, kikaparjuk a magokat belőle. A felét csíkokra vágva hámozás nélkül 15 percre a mikróba tesszük, ahol a legnagyobb fokozaton puhára pároljuk. (igen, nem kell a sütővel bajlódni).  A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk, aztán mehet hozzá az összezúzott fokhagyma és a rizottó rizs is. Amint a rizsszemek szélei áttetszővé válnak ráönthetjük a bort is, ha a rizs magába szívta, fokozatosan több részletben hozzáönthetjük a forró vizet. Hozzáadjuk a sáfrányt és a majoránnát. A megmaradt fél sütőtököt meghámozzuk és 1x1 centiméteres kockákra vágjuk és hozzáadjuk párolódni a rizshez.  Az a titka a rizottónak, hogy folyamatosan kevergetjük, és amint elfőtt a leve mindig utántöltjük egy kevés vízzel, amig meg nem fő teljesen. Ekkorra már a mikróban meg is főtt a sütőtök másik fele, amit megszabadítunk a héjától, darabolva egy kis tálba teszünk, hozzá öntjük a tejszínt, és egy botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a rizottóhoz. Mehet rá a só és a bors, a végén pedig hozzákeverjük a sajtot is. A tetejét szórjunk egy kis pirított tökmagot és apróra vágott petrezselyem levelet is.

Az ételhez mindenkinek csudálatos jó étvágyat kívánok!

Szurplííz!

#zseller

A bejegyzés trackback címe:

https://zsellerfood.blog.hu/api/trackback/id/tr9615309908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsellér Food

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása