Valentin napi romantikus reggeli 2.

2019. február 13. 09:03 - András Füz

Tojásos virsliszív rukkolasalátával

 

Itt a legalapvetőbb és legegyszerűbb recept is.

• 6 virsli (hosszabb javasolt) 

• 4 tojás 

• két marék rukkola (40 g) 

• 100 g mini mozzarella 

• olívaolaj 

• só, bors, pirospaprika 

• 2 fogpiszkáló 

Egy nagy klasszikus jön. A virslit szabályosan kettévágjuk úgy, hogy az utolsó másfél centit egyben hagyjuk, így ha kifordítjuk és a végét összeillesztjük, átszúrjuk a fogpiszkálóval, egy szív alakot kapunk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, arra megy rá a virsli, az egyik oldalát lepirítjuk, utána megfordítjuk, akkor ütjük a közepébe a tojást, ekkor sózzuk, borsozzuk. Aki lágyan szereti, annak elég, ha csak fedőt tesz rá és 5–6 percig így süti, de ha megfordítjuk és utána még 2–3 percet sütjük, akkor biztosan jól átsül. Két marék rukkolát összekeverek mini mozzarellagolyókkal és még két lesütött, felkarikázott virslivel, amit kicsit megöntözünk olívaolajjal, és kész is van mellé a saláta. 

Az ételekhez és a romantikázáshoz mindenkinek csudálatos jó kedvet és étvágyat kívánok! 

Szurplííz! 

#zseller 

 

 

Szólj hozzá!

Valentin napi romantikus reggeli 1.

2019. február 13. 08:50 - András Füz

Benedict tojás (két főre)

 Túléltük az ünnepi zabálásokat, lassan kikopnak a januári kezdő bérletesek a konditermek­ből, szóval megint lelkiismeretfurdalás nélkül ehetünk finomakat. Lassan itt van a „szerelmesek ünnepe”, a Valentin nap, mindenki elmondja, hogy tök felesleges amerikai baromság, meg nem tartja, „Nekem veled minden nap Valentin nap!” kezdetű monológok keverednek a ro­mantikával átitatott szerelmes légyottokon. Én azt gondolom, mindenki örül neki (jó esetben), ha boldoggá teheti a párját ezen a napon (IS). Szerintem sem kell túlzásba vinni, de mint tudjuk, adni és kapni is jó.

 

Hozzávalók: 

·         2 vastagabb szelet kenyér

·         2 tojás

·         3 tojássárgája

·         2 szelet feketeerdő sonka

·         100 g vaj

·         evőkanál citromlé

·         teáskanál ecet

·         só, bors ízlés szerint

 

Először a vajat tegyük egy bögrébe, 4 percen keresztül nem a legerősebb fokozaton melegítjük, így elpárolog belőle a felesleges víz. Közben vizet forralunk, ha forr, levesszük a tűzről és egy üveg- vagy fémedényt teszünk rá, ami nem ér a vízbe. A 3 tojássárgáját beletesszük, és folyamatos keveréssel felhabo­sítjuk. Látni fogjátok, hogy kicsit habos lesz az állaga és kifehéredik. Aztán szépen lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a vajat. Vigyázzatok, össze ne kapja, mert akkor rántotta állagú lesz, és kezdhetitek elölről. Mehet bele a só, bors és a citromlé, és el is készült a hollandi mártás. Egy egész tojást beleütünk egy merőkanálba, óvatosan a sóval és ecettel ízesített lobogó vízbe tesszük a merőkanalat. Így készül el legkönnyebben a buggyantott tojás, 3–4 percig legyen a tojás a vízben, a fehérje megszilárdul, a sárgája pedig folyós lesz. Amint kivettük, hagyjuk pár percet hűlni, aztán egy kanál segítségével kivesszük a merőkanálból. A kenyeret vagy egy serpenyőben, vagy kenyérpirítóban lepirítjuk, utána megy rá az enyhén lepirított sonkaszelet, arra tesszük a buggyantott tojást és leöntjük a hollandi mártással. 20 perc alatt elkészül, nem nagy ördöngösség, higgyétek el.

 

Szólj hozzá!

Nem vicc! Egy hamburger ami lángos is :D

2019. február 01. 15:03 - András Füz

LángosBurger

Hozzávalók (4 hambihoz)

·         fél élesztő

·         1dl víz

·         mokkás kanál cukor

·         500 g liszt

·         fél kígyóuborka

·         2 dl tejföl

·         fehérbors, fokhagyma, petrezselyemzöld

·         400 g darált sertés vagy marhahús (esetleg van vegyesen is, szerintem úgy a legjobb)

·         4 szelet sajt

·         lila hagyma

·         ketchup, erős Pista

·         só, feketebors

·         ruccola ízlés szerint

·         olaj a sütéshez

·         sör ízlés szerint (a főzés mellé)

Kezdjük is a lángos tésztájával. Egy fél kocka élesztőt összemorzsolunk, beletesszük egy nagy bögrébe és ráöntjük a langyos vizet, ezt pedig megszórjuk kristálycukorral. Hagyjuk körülbelül 10-15 perc alatt felfutni az élesztőt. Ezek után a felfutatott élesztőt, egy tálban hozzáöntjük a liszthez. Összekeverjük sok sóval, ha még kellene, langyos vizet és pár csepp olajat öntünk rá, hogy lágy és könnyen kezelhető tésztát kapjunk. A tálat lefedjük, meleg helyre tesszük és kelesztjük a tésztát, ez 1 órát vesz igénybe.  Eközben a kígyóuborkát megmossuk, és apró kockákra vágjuk, hozzákeverjük a tejfölhöz, fehérbors, fokhagyma és petrezselyemzöld is mehet bele. Kész is van az egyik szósz, jöhet az ennél egyszerűbb. A ketchupot összekevered az Erős Pistával és már meg is kaptad a sarki gyros-os „csipos” öntetét. A húst is kezelésbe vesszük. A darált húsból 4 nagy gombócot formálunk, aztán nem vékonyra, de kilapítjuk, mindkét oldalát erősen fűszerezem sóval és borssal, nem kell mást használni, mert nem fasírtot csinálunk. Ez idő alatt megkelt tésztát 8 részre szedjük, gombócokat formázunk belőle, és ezeket is kilapítjuk körülbelül félujjnyi vastagságúra. Lisztezett vágódeszkán (vagy tálcán) 15 percig pihentetem őket. Eközben egy lábasban odateszem az olajat forralni, ebben lesznek majd kisütve a tenyérnyi lángosok. Ne feledkezzünk meg a húsról sem. Forró serpenyőben, pár csepp olajon kisütöm őket, a sertést teljesen át kell sütni, a marhát nem muszáj. Itt forgasd a husikat és mielőtt kész lenne, az utolsó forgatás után egy nagy szelet sajtot tegyél rá, hogy ráolvadjon. Neki is állhatunk a lángos sütéséhez. Forró, de nem túl forró (tehát ne füstöljön) olajban pár perc alatt kisütjük a lángosokat, ezeknek kicsivel kell nagyobbnak lennie, mint a húsoknak. Leitatjuk papírtörlőn, aztán mehet az összeállítás. Az alját megkenjük a tejfölös szósszal, mehet rá a hús, erre mehet pár karika lila hagyma, dobunk rá ruccolát (vagy bármilyen zöld salátának valót) és rárakjuk a kalapot, amit előtte megkentünk a „csipos” szósszal.

Az ételhez mindenkinek csudálatos jó étvágyat kívánok!

Szurplííz!

#zseller

Szólj hozzá!

Sajtos sörleves

2019. január 03. 10:08 - András Füz

Sajtos sörleves:

Hozzávalók 

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db répa
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 dl főző tejszín (minimum 20 %-os)
  • 2 tömlős sajt (egyenként 100 g)
  • 1 üveg sör (ez most tényleg az ételhez kell)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál Erős Pista
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint

 

Első körben meghámozzuk a vöröshagymát, apróra vágjuk és üvegesre pároljuk a vajjal összekevert olajon. Hozzátesszük a megtisztított és nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát. A párolt zöldségeket sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót és teszünk rá mustárt és Erős Pistát is. Felöntjük fél liter sörrel, ezezzel főzzük 15 percig. Így elpárolog belőle az alkohol is. Ezután beleöntjük a felforralt levest egy turmixba vagy egy botmixerrel össze turmixoljuk. Visszaöntjük az edénybe, beleöntjük a tejszínt és forralunk rajta egyet, aztán belenyomjuk a tömlős sajtot (ízesített sajt is jó, ezt rátok bízom), majd kevergetve főzzük még 10 percig. Tálaláshoz petrezselymet és a cornflakes-t teszünk rá, esetleg pirítóssal fogyasztjuk.

Az ételhez mindenkinek csudálatos jó étvágyat kívánok!

Szurplííz!

#zseller

Szólj hozzá!

Szilveszteri vendégváró falatok, egy kis klasszikus itókával

2018. december 29. 21:00 - András Füz

Túléltük a fekete pénteket, remélem már mindenki beszerezte a karácsonyi ajándékokat, az utolsó napokban vélhetően közelharcot kell majd vívni az áruházakban. A rádiók már erősen adventi slágereket sugároznak az éterbe. Lassan elkezdhetjük nézni, a Reszkessetek betörők összes részét, vagy a romantikusabbak megpillanthatják Gyurcsány Feri táncának eredetijét, Hugh Grant előadásában, az Igazából szerelem című klasszikus filmben a TV csatornák nagy többségén. A karácsonyi nagy vacsorák elkészítését a helyetekben a szülőkre bíznám, aki rendes szeretne lenni, az nyugodtan besegíthet. Viszont, a szilveszterrel már más a helyzet, ahogy látom a házibulik még mindig nem mentek ki a divatból, az ilyen helyzetekre ha nem csak chips-et vagy Fornettis pogácsát szeretnétek az asztalra tenni akkor ajánlom a lent látható partyfalatokat, és egy kis forralt bort rumos mazsolával megbolondítva.

 Fasírt falatka (30 kis darab)

  • 500 g darált hús (lehetőleg sertés)
  • 3 db száraz kifli (csak egyet áztatsz tejbe)
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 fej hagyma
  • 4 dl olaj / zsír
  • 1 teáskanál Erős Pista
  • 1 teáskanál fokhagymagranulátum
  • 2 teáskanál ketchup
  • 1 csomag petrezselyemlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • kígyóuborka

 Egy darab száraz kiflit kis kockákra vágunk, én betettem a késes aprítóba, és majdnem teljesen porrá őröltem, megtehetitek ezt ti is. A felkockázott vagy ledarált kiflit felöntjük a tejjel és hagyjuk ázni. Eközben egy kevés olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, sózzuk, rátesszük az Erős Pistát, a ketchup-ot és a fokhagymagramulátumot. Hagyjuk kihűlni. A darált húst összekeverjük a tojássokkal, apróra vágott petrezselyemlevéllel, a tejes kiflivel és a hagymás alappal. Jól összegyúrjuk, 20-30 percet hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. Pirospaprikát és sima fokhagymát azért nem tettem bele, hogy ne ezt böfögjük egész este, mert úgy egész nagy hátránnyal indulunk a párválasztási rituálén a buliban :D Fél óra után, nedves kézzel apró golyókat formázunk a keverékből és kis fokozaton, olajban, fedő alatt, néha megforgatva megsütjük egy serpenyőben. Felkarikázzuk a maradék kiflit, teszünk rá egy karika kígyóuborkát, mehet rá a fasírt és egy kis koktélparadicsom ha úgy gondoljátok. Az így kapott falatkát átszúrjuk egy fogpiszkálóval.

 

Sajtos sonkatekercs (20 darab)

  • 200 g cheddar sajt
  • 75 g vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • fél liter tej
  • szerecsendió
  • chilipehely
  • só, bors ízlés szerint
  • 20 nagyobb szelet sonka

 Igazán egyszerű lesz a dolog, a hangzatos nevű besamelmártással kezdünk ami nem bonyolult dolog. A vajat közepes láng felett felolvasztjuk, kicsit hagyjuk hogy megbarnuljon a széle, ezek után rádobjuk a lisztet és addig kavarjuk amíg csirizes állagot nem kapunk (sosem tudtam mit jelent ez, „addig kell melegíteni, amíg a besűrűsödő anyag opálossá nem válik”). Szakaszosan hozzáöltjük a tejet, az utolsó dl tej előtt hozzáadjuk a lereszelt sajtot, sót, borsot, szerecsendiót és folyamatos keverés közben hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Amúgy ezt a szószt kapod nagyjából a moziban a nachos mellé csak kicsit jobban hígítva. Amint kihűlt és megdermedt a mártás egy púpos evőkanálnyival meg töltjük és feltekerjük a jó esetben téglalap alakú sonkát.

 

 Rumos-mazsolás forralt bor (magunk kiszáradása ellen, 1 üvegre vetítve)

  • 1 üveg (0,75-ös) bármilyen tróger bor
  • 1 narnacs
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahély
  • 2 teáskanál szegfűszeg
  • fél citrom héja
  • 1 dl víz
  • 100 g mazsola
  • 1 dl rum (valami jóféle Matróz)

 Többen kérik tőlem, hogy mondjak egy jó forral bor receptet így karácsony környékén. Mindenkinek megvan a maga receptje, én azt gondolom a sajátomat tökélyre fejlesztettem. A forralt borhoz nem muszáj magas minőségű bor használni, úgy is feltuningoljuk. Éppen ezért megvettem a legolcsóbb üveges bort, hogy lássátok, tróger borból is lehet jó forralt bort csinálni. Azért a dobozos borra nem vitt rá a lélek :D  A mazsolát minimum egy órára beáztatjuk a rumba. Addig egy edénybe beleöntjük az üveg bort, hozzáadjuk a hozzávalókat, a narancsot természetesen megmosva és felkarikázva tesszük bele. Amit rottyant egyet a bor az edényben, hozzáadjuk a rumos mazsolát. Nem forraljuk fel, mert úgy kimegy a drága alkohol, éppen amikor gyöngyözik a teteje 1-2 percet, elzárjuk és fedőt teszünk rá.

Az ételekhez és az italhoz mindenkinek csudálatos jó étvágyat kívánok!

Szurplííz!

 

#zseller

Szólj hozzá!

Tojáskrém baráti összejövetelekre is

2018. május 25. 19:24 - András Füz

Jön a BL döntő, ha nem egy kocsmában nézzük a meccset, hanem áthívjuk a haverokat, akkor itt egy gyors recept a vendégváráshoz, amely két csomag chips árából kijön. 

 Hozzávalók egy csapat jó barát számára:

 

·       8 tojás (nálam ennyi fér bele egy kis gyorsforraló edénybe)

·       2  nagy evőkanál tejföl

·       2 evőkanál majonéz

·       1 evőkanál mustár

·       1 nagy fej lila hagyma

·       1 teáskanál Erős Pista

·       1 csokor snidling apróra vágva

·       só, bors, fokhagymagranulátum

·       4 kifli

A leöblített tojásokat hozzátok beletesszük meleg vízbe. Az edénybe alágyújtunk és forrástól számítva 10 percig főzzük. Ezután, leöntjük róla a vizet és átöblítjük hideg vízben, hogy könnyebben el tudjuk távolítani a tojáshéjakat. Én a hozzávalókat beledobtam egy késes aprítóba és úgy kevertem össze. De ha nincs ilyen aprítótok, akkor apróra vágjuk a hagymát, villával összetörjük a főtt tojást és többi hozzávalókat egy edényben összekeverjük. A kifliket szeletekre vágjuk, megpirítjuk egy kenyérpirítóban és megkenjük a tojáskrémmel. A krémbe reszelhetsz akár sajtot, tehetsz bele mascarpone krémet vagy esetleg vajat is. A fűszerezést is egyéni ízlésünk határozza meg. 

Az ételhez mindenkinek csudálatos jó étvágyat kívánok!

                                                                                                                                             Szurplííz!

                                                                                                                                             #zseller

Szólj hozzá!
Címkék: receptek

Kezdhetjük....

2018. április 28. 13:19 - András Füz

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer blogot fogok indítani. Hogy az a srác, aki még a vajas kenyeret is lusta volt megkenni gyermekkorában, gasztroblogot fog készíteni.  

Konyhaművészet, gasztronómia. Ezek a szavak manapság elég divatossá váltak, de aki régről ismer, azt tudja, hogy mióta elhagytam a szülői fészket, több-kevesebb sikerrel pórbálok főzni. Elsősorban saját magam szórakoztatására, és barátaim rémült arcai ellenére. Próbálkozom, igen ez a jó szó. Kollégista éveim alatt megtanultam, hogyan lehet ketchupból bolognait csinálni, ha a lepirított szalonnához és kolbászhoz kevered a zsírt és azt ecetes hagymával adod, akkor abból nincs olyan, hogy elég. Amikor a szobatársam (K.Á.) a lejárt szavatosságú kefirbe tett egy adag delikátot és úgy ette, már akkor tudtam, hogy azért én ennél egy fokkal magasabb szintű gasztronómiával szeretnék majd egyszer foglalkozni.

Azóta több mint tíz év telt el, és én nem lettem sokkal jobb, de a mai napig – hogy ismételjem önmagam- próbálkozom. Ezen a blogon nem csak gyors és egyszerű recepteket szeretnék nektek bemutatni. Kóstoljuk meg együtt nyári fesztiválok legmenőbb kajáit, térképezzük fel Miskolc és régiónk vendéglátóhelyeinek fantasztikus kínálatát, és tekintsünk meg közösen, azokat kincseket, amelyet Magyarország tartogat számunkra.

És hogy miért zsellér a zsellér? Ha minden tervem megvalósul, akkor egyszer azt is elmondom. Addig is, ha tehetitek olvasgassátok írásaimat, remélem nem okozok csalódást.

Pacsi!

                                                                                                                                                     #zsellér

Szólj hozzá!