Szilveszteri vendégváró falatok, egy kis klasszikus itókával

Túléltük a fekete pénteket, remélem már mindenki beszerezte a karácsonyi ajándékokat, az utolsó napokban vélhetően közelharcot kell majd vívni az áruházakban. A rádiók már erősen adventi slágereket sugároznak az éterbe. Lassan elkezdhetjük nézni, a Reszkessetek betörők összes részét, vagy a romantikusabbak megpillanthatják Gyurcsány Feri táncának eredetijét, Hugh Grant előadásában, az Igazából szerelem című klasszikus filmben a TV csatornák nagy többségén. A karácsonyi nagy vacsorák elkészítését a helyetekben a szülőkre bíznám, aki rendes szeretne lenni, az nyugodtan besegíthet. Viszont, a szilveszterrel már más a helyzet, ahogy látom a házibulik még mindig nem mentek ki a divatból, az ilyen helyzetekre ha nem csak chips-et vagy Fornettis pogácsát szeretnétek az asztalra tenni akkor ajánlom a lent látható partyfalatokat, és egy kis forralt bort rumos mazsolával megbolondítva.

 Fasírt falatka (30 kis darab)

  • 500 g darált hús (lehetőleg sertés)
  • 3 db száraz kifli (csak egyet áztatsz tejbe)
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 fej hagyma
  • 4 dl olaj / zsír
  • 1 teáskanál Erős Pista
  • 1 teáskanál fokhagymagranulátum
  • 2 teáskanál ketchup
  • 1 csomag petrezselyemlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • kígyóuborka

 Egy darab száraz kiflit kis kockákra vágunk, én betettem a késes aprítóba, és majdnem teljesen porrá őröltem, megtehetitek ezt ti is. A felkockázott vagy ledarált kiflit felöntjük a tejjel és hagyjuk ázni. Eközben egy kevés olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, sózzuk, rátesszük az Erős Pistát, a ketchup-ot és a fokhagymagramulátumot. Hagyjuk kihűlni. A darált húst összekeverjük a tojássokkal, apróra vágott petrezselyemlevéllel, a tejes kiflivel és a hagymás alappal. Jól összegyúrjuk, 20-30 percet hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. Pirospaprikát és sima fokhagymát azért nem tettem bele, hogy ne ezt böfögjük egész este, mert úgy egész nagy hátránnyal indulunk a párválasztási rituálén a buliban :D Fél óra után, nedves kézzel apró golyókat formázunk a keverékből és kis fokozaton, olajban, fedő alatt, néha megforgatva megsütjük egy serpenyőben. Felkarikázzuk a maradék kiflit, teszünk rá egy karika kígyóuborkát, mehet rá a fasírt és egy kis koktélparadicsom ha úgy gondoljátok. Az így kapott falatkát átszúrjuk egy fogpiszkálóval.

 

Sajtos sonkatekercs (20 darab)

  • 200 g cheddar sajt
  • 75 g vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • fél liter tej
  • szerecsendió
  • chilipehely
  • só, bors ízlés szerint
  • 20 nagyobb szelet sonka

 Igazán egyszerű lesz a dolog, a hangzatos nevű besamelmártással kezdünk ami nem bonyolult dolog. A vajat közepes láng felett felolvasztjuk, kicsit hagyjuk hogy megbarnuljon a széle, ezek után rádobjuk a lisztet és addig kavarjuk amíg csirizes állagot nem kapunk (sosem tudtam mit jelent ez, „addig kell melegíteni, amíg a besűrűsödő anyag opálossá nem válik”). Szakaszosan hozzáöltjük a tejet, az utolsó dl tej előtt hozzáadjuk a lereszelt sajtot, sót, borsot, szerecsendiót és folyamatos keverés közben hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Amúgy ezt a szószt kapod nagyjából a moziban a nachos mellé csak kicsit jobban hígítva. Amint kihűlt és megdermedt a mártás egy púpos evőkanálnyival meg töltjük és feltekerjük a jó esetben téglalap alakú sonkát.

 

 Rumos-mazsolás forralt bor (magunk kiszáradása ellen, 1 üvegre vetítve)

  • 1 üveg (0,75-ös) bármilyen tróger bor
  • 1 narnacs
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahély
  • 2 teáskanál szegfűszeg
  • fél citrom héja
  • 1 dl víz
  • 100 g mazsola
  • 1 dl rum (valami jóféle Matróz)

 Többen kérik tőlem, hogy mondjak egy jó forral bor receptet így karácsony környékén. Mindenkinek megvan a maga receptje, én azt gondolom a sajátomat tökélyre fejlesztettem. A forralt borhoz nem muszáj magas minőségű bor használni, úgy is feltuningoljuk. Éppen ezért megvettem a legolcsóbb üveges bort, hogy lássátok, tróger borból is lehet jó forralt bort csinálni. Azért a dobozos borra nem vitt rá a lélek :D  A mazsolát minimum egy órára beáztatjuk a rumba. Addig egy edénybe beleöntjük az üveg bort, hozzáadjuk a hozzávalókat, a narancsot természetesen megmosva és felkarikázva tesszük bele. Amit rottyant egyet a bor az edényben, hozzáadjuk a rumos mazsolát. Nem forraljuk fel, mert úgy kimegy a drága alkohol, éppen amikor gyöngyözik a teteje 1-2 percet, elzárjuk és fedőt teszünk rá.

Az ételekhez és az italhoz mindenkinek csudálatos jó étvágyat kívánok!

Szurplííz!

 

#zseller

A bejegyzés trackback címe:

https://zsellerfood.blog.hu/api/trackback/id/tr9814522210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsellér Food

Friss topikok

Címkék