Valentin napi romantikus reggeli 1.
Benedict tojás (két főre)

 Túléltük az ünnepi zabálásokat, lassan kikopnak a januári kezdő bérletesek a konditermek­ből, szóval megint lelkiismeretfurdalás nélkül ehetünk finomakat. Lassan itt van a „szerelmesek ünnepe”, a Valentin nap, mindenki elmondja, hogy tök felesleges amerikai baromság, meg nem tartja, „Nekem veled minden nap Valentin nap!” kezdetű monológok keverednek a ro­mantikával átitatott szerelmes légyottokon. Én azt gondolom, mindenki örül neki (jó esetben), ha boldoggá teheti a párját ezen a napon (IS). Szerintem sem kell túlzásba vinni, de mint tudjuk, adni és kapni is jó.

 

Hozzávalók: 

·         2 vastagabb szelet kenyér

·         2 tojás

·         3 tojássárgája

·         2 szelet feketeerdő sonka

·         100 g vaj

·         evőkanál citromlé

·         teáskanál ecet

·         só, bors ízlés szerint

 

Először a vajat tegyük egy bögrébe, 4 percen keresztül nem a legerősebb fokozaton melegítjük, így elpárolog belőle a felesleges víz. Közben vizet forralunk, ha forr, levesszük a tűzről és egy üveg- vagy fémedényt teszünk rá, ami nem ér a vízbe. A 3 tojássárgáját beletesszük, és folyamatos keveréssel felhabo­sítjuk. Látni fogjátok, hogy kicsit habos lesz az állaga és kifehéredik. Aztán szépen lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a vajat. Vigyázzatok, össze ne kapja, mert akkor rántotta állagú lesz, és kezdhetitek elölről. Mehet bele a só, bors és a citromlé, és el is készült a hollandi mártás. Egy egész tojást beleütünk egy merőkanálba, óvatosan a sóval és ecettel ízesített lobogó vízbe tesszük a merőkanalat. Így készül el legkönnyebben a buggyantott tojás, 3–4 percig legyen a tojás a vízben, a fehérje megszilárdul, a sárgája pedig folyós lesz. Amint kivettük, hagyjuk pár percet hűlni, aztán egy kanál segítségével kivesszük a merőkanálból. A kenyeret vagy egy serpenyőben, vagy kenyérpirítóban lepirítjuk, utána megy rá az enyhén lepirított sonkaszelet, arra tesszük a buggyantott tojást és leöntjük a hollandi mártással. 20 perc alatt elkészül, nem nagy ördöngösség, higgyétek el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsellerfood.blog.hu/api/trackback/id/tr9314624524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása