Még mindig lehet kapni a sütőtököt, ebből egy fél óra alatt finom ebédet vagy vacsorát lehet csinálni, ha nem teszünk bele sonkát akkor még vega is. Szóval hajrá, próbáljátok ki!
· 1 db sütőtök (kb. 600 g)
· 1 fej vöröshagyma
· 1 ek olívaolaj
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 bögre rizottórizs
· 100 ml száraz fehérbor
· só, bors
· 1 tk majoránna
· 1 csipet sáfrány
· 50 g kemény sajt (parmezán inkább)
· 1 dl tejszín
· pár levél petrezselyem
· fél csomag tökmag
víz
A sütőtököt ketté vágjuk, kikaparjuk a magokat belőle. A felét csíkokra vágva hámozás nélkül 15 percre a mikróba tesszük, ahol a legnagyobb fokozaton puhára pároljuk. (igen, nem kell a sütővel bajlódni). A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk, aztán mehet hozzá az összezúzott fokhagyma és a rizottó rizs is. Amint a rizsszemek szélei áttetszővé válnak ráönthetjük a bort is, ha a rizs magába szívta, fokozatosan több részletben hozzáönthetjük a forró vizet. Hozzáadjuk a sáfrányt és a majoránnát. A megmaradt fél sütőtököt meghámozzuk és 1x1 centiméteres kockákra vágjuk és hozzáadjuk párolódni a rizshez. Az a titka a rizottónak, hogy folyamatosan kevergetjük, és amint elfőtt a leve mindig utántöltjük egy kevés vízzel, amig meg nem fő teljesen. Ekkorra már a mikróban meg is főtt a sütőtök másik fele, amit megszabadítunk a héjától, darabolva egy kis tálba teszünk, hozzá öntjük a tejszínt, és egy botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a rizottóhoz. Mehet rá a só és a bors, a végén pedig hozzákeverjük a sajtot is. A tetejét szórjunk egy kis pirított tökmagot és apróra vágott petrezselyem levelet is.
Az ételhez mindenkinek csudálatos jó étvágyat kívánok!
Szurplííz!
#zseller
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.